Programări online

     Telefon: 0332.444.777

Ortodonţie

Ortodonţie

Tipuri de aparate dentare destinate adulţilor. Ortodonţia este specializarea medicinei dentare care corectează anomaliile dentomaxilare, precum îndreptarea poziţiei dinţilor, reglarea ocluziei (muşcăturii) şi a rapoartelor dintre cele două maxilare.

Aparatele dentare sunt mijloacele prin care se realizează acest lucru. Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri: fixe sau mobile, vizibile sau invizibile. Menirea unui aparat dentar este realinierea dinţilor, reantrenarea muşchilor şi influenţarea creşterii maxilarelor. Aparatele dentare funcţionează prin exercitarea unei mici presiuni asupra dinţilor şi maxilarelor. În funcţie de severitatea problemei, medicul ortodont vă recomandă tipul de aparat dentar corespunzător.

Tipuri de anomalii corectate prin intermediul aparatului dentar:

  • Supraocluzie verticală (overbite) – când dinţii frontali superiori ies cu mult în faţa celor inferiori;
  • Ocluzia inversă (underbite) – aspectul de buldog, când dinţii frontali inferiori sunt ieşiţi mult în faţă sau cei superiori sunt retraşi mult în spate;
  • Ocluzie încrucişată – când dinţii superiori nu se potrivesc în faţă peste cei inferiori, la o muşcătură normală
  • Ocluzie deschisă – formarea unui spaţiu între suprafeţele ocluzale ale dinţilor frontali şi/sau laterali, atunci când muşcaţi pe dinţii posteriori;
  • Malocluzie pe linia mediană – când centrul dinţilor frontali superiori nu se aliniază cu centrul dinţilor frontali inferiori;
  • Dinţi distanţiali – spaţii interdentare sau „breşe edentate”, rezultat al lipsei dinţilor sau al dinţilor care nu umplu toată arcada;
  • Înghesuire dentară – când există prea mulţi dinţi pentru a avea loc pe arcada dentară;

Pe lângă aspectul inestetic, dinţii strâmbi sunt mai greu de îngrijit, funcţia masticatorie este deteriorată, pierderea acestora poate surveni mai devreme datorită carierii şi parodontopatiei. O aliniere neconformă a dinţilor obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar. Aceasta poate duce la dureri de cap, disfuncţia articulației temporo-mandibulare şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui.

Avantajele tratamentului cu un aparat dentar includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor.

Aparatul dentar se adresează doar copiilor?

Datorită tehnicilor moderne apărute, dinții pot fi îndreptați la orice vârstă. De altfel există aparate dentare invizibile care pot fi purtate și de persoane care nu își doresc să se vadă acest lucru.

Pe lângă aspectul fizionomic pe care îl conferă tratamentele ortodontice (uneori schimbările de fizionomie sunt drastic îmbunătățite), ele conferă și o stare de sănătate a aparatului masticator.

Durata de purtare a unui aparat dentar variază foarte mult, în funcție de complexitatea problemelor, de colaborarea pacientului etc. În general se situează între 6 și 24 luni.

Aparatele dentare fixe:

Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate, fiind folosite pentru a corecta dinţii prost aliniaţi, muşcătura şi o serie întreagă de probleme ortodontice.

Un aparat dentar fix tipic constă din bracket-uri mici şi un arc metalic, care se ancorează pe dinţi. De asemenea, pot fi utilizate module elastice mici pentru asigurarea menţinerii arcului în poziţie.

Tipuri de aparate dentare fixe:

Aparatele dentare metalice:

Sunt potrivite pentru cei care nu sunt alergici la metale. Sunt apreciate pentru robusteţea lor şi sunt mai ieftine decât alte aparate dentare fixe. Un alt avantaj al acestora este faptul că pot trata cea mai mare parte a problemelor ortodontice, iar durata tratamentului este între 6 luni şi 2 ani, în funcţie de complexitatea corecţiei care trebuie făcută.

Aparatele dentare ceramice:

Sunt preferate în tot mai mare măsura, întrucât sunt mai puţin vizibile decât aparatele dentare metalice. Acestea devin o opţiune pentru persoanele care acordă imaginii o importanţă sporită, iar unele persoane consideră că sunt mult mai confortabile decât cele metalice. Dezavantajele acestui tip de aparat dentar sunt: preţul mai ridicat, fragilitatea crescută, ceea ce nu le recomandă pentru tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice, sunt destul de rezistente la pete, dar nu şi la cele de cafea, Coca-Cola, curry, fumat etc.